ZÁŘÍ je měsícem sleziny

Právě vplouváme do nejharmoničtějšího období celého roku. Toto období se nazývá elementem ZEMĚ. Země je kulatá, nekonflikní, toužící po harmonii. Sklízíme úrodu, všeho je dostatek. Paprsků, tepla, úrody… Příroda okolo nás hýčká paletou barev, které nás nedráždí, ale uklidňují. Zklidňujeme se i my a máme chuť po letních radovánkách a uvolnění vnést do svého života opět řád a disciplínu.
Podle tradiční čínské medicíny je v tomto období v naší “výkladní skříni” právě slezina spolu se slinivkou, orgány, které řád milují. Symbolizují nejdůležitější místo našeho trávení a “strávení”.
Obě představují střed našeho těla. Spolu se žaludkem jsou řízeny nervovou pletení solar plexu – místo nazývané též Třetí čakrou, místo, kde sídlí naše osobnost, vitalita a chuť do života.
Slezina svou mocnou hradbou chrání před vpádem nežádoucích patogenů, je tudíž počítána mezi nejdůležitější imunitní orgány.

Slezina “královnou” imunitního a lymfatického systému?

  • Vývoj lymfocytů – po celý život (Lymfocyty = bílé krvinky = imunita)
  • Tvorba protilátek
  • Zachycování starých a poškozených erytrocytů a jejich odstraňování (nezachycuje pouze červené krvinky, ale také mikroby)
  • Zásobárna krve
  • Řídí lymfu (mízu)-průhlednou tekutinu, která odvádí přebytečnou tekutinu a toxické látky ven z těla

Mandle jsou párovým orgánem. V podstatě jsou to lymfatické uzliny. V našem těle máme mandle nosní a krční. Jsou prvním místem, kde se zachytávají cizorodé látky, které vstupují do organismu nosem nebo ústy.
Podle orgánových hodin je slezina nejaktivnější v době od 9 – 11.00hod.

Co to pro nás znamená?

tělo je v této době velmi odolné
rány se hojí rychleji
krátkodobá paměť má největší kapacitu, práce v této době je efektivní
na vrcholu je schopnost učení
doba vhodná řešení nepříjemných záležitostí
skutečně jediná doba, kdy jsme schopni během dne vstřebat sladkosti
pokud možno, domlouvat si např. návštěvu zubaře…
sportovci v této době dosahují lepších výsledků a lépe regenerují
s nadsázkou lze říci, že jsme v této době “nesmrtelní”.

Jak se oslabení sleziny projevuje?

  • otoky – zejména v končetinách
  • únava
  • nadýmání
  • krvácení mimo cyklus, nepravidelná mentruace, PMS
  • náchylnost k tvorbě modřin
  • cysty, myomy
  • snížená imunita
  • přibírání na váze
  • nízký krevní tlak – studené ruce, bledost v obličeji
  • poruchy trávení
  • zánět lymfatických uzlin
  • extrémní chuť na sladké anebo absence chuti na sladké

Psychické projevy spojené se slezinou:

  • přílišné přemítání, starostlivost
  • psychické “zabřednutí” v problémech, neschopnost pohnout se z místa
  • hromadění majetku – i duševního….
  • poučování
  • problémy jsou všude bez možného řešení
  • bránění se změnám
  • přílišná důvěra
  • neschopnost vidět smysl života, bez energie

Jak se dostat do rovnováhy?
Čínská medicína doporučuje k posílení sleziny a slinivky kombinaci obilovin, nejlépe rýže a luštěnin přirozeně sladké chuti, protože SLADKÁ chuť je symbolem elementu ZEMĚ a symbolizuje BEZPEČÍ.
Je potřeba do svého jídelníčku zařadit vše, co nám příroda nyní nabízí. Také pobyt na čerstvém vzduchu a denním světle pomůže zharmonizovat oba tyto orgány.
Dopřejte si lymfatické masáže – jsou největší prevencí onkologických onemocnění.
Element Země krásně znázorňuje svou barvou i tvarem dýně. Dýňovou polévku lze uvařit na mnoho způsobů. Já jsem si ale oblíbila tuto – s rosolovkou stříbrnou. Vyzkoušejte ji taky. Uvidíte, že vás její chuť dostane stejně jako všechny, kdo ji ochutnali.

Ingredience:

1 polévková lžíce ghí
1 velká cibule
700 g dýně
300 g mrkve
200 g celeru
mořská řasa
3 ks bobkového listu
1 ks rosolovky stříbrné
1 litr vody nebo zeleninového vývaru
sůl
umeocet
trochu Galgánu (koření vonící zázvorem a skořicí)
20 g zázvoru
kokosová smetana

Na posyp:
Gomasio připravené s láskou ze semínek slunečnice, sezamu, mořské řasy, soli a lahůdkového droždí (chutná naprosto znamenitě a je nadupané důležitými minerály, které jsou tímto způsobem přípravy snadno vstřebatelné).
Dýňová semínka – opražená, politá umeoctem – po polití během chvilky stáhneme z plotny.
Na závěr jemně pokapané dýňovým, za studena lisovaným olejem.

Postup přípravy:

Na ghí osmažíme cibulku dozlatova, přidáme na kousky nakrájené ostatní suroviny a sůl, trochu orestujeme.
Zalijeme vroucí vodou nebo vývarem a vaříme do změknutí dýně (vařila jsem necelou půlhodinku).
Vyjmeme bobkový list, poté vše rozmixujeme, dochutíme kokosovou smetanou a umeoctem, případně citronovou šťávou.
Kokosová smetana: kokos, datle, špetka soli, trošku oleje – rozmixuji s trochou vody (mňam).

Přeji dobrou chuť, radost v kuchyni, nebojte se experimentování a hezkých zástěr 🙂

P.S. obrázek mojí dcery Adiny při psaní receptu:-)

Komentáře