Duben podle Dagmar Chmelířové

 

DUBEN je měsícem jater.

Jak se o tento orgán starat a jak ho léčit?

Celá příroda je ve svém největším rozpuku. Proč však spoustu lidí cítí  jarní únavu? Příroda přes zimu odpočívala a nabírala síly, ale kdo z nás OPRAVDU odpočíval? Současný lidský život bohužel nerespektuje přírodní cykly a do období plného energie vstupujeme bez předchozího odpočinku, již vyčerpáni… Z jarní únavy nemůžeme vinit přírodu, ale nás samotné, protože našimi životními přístupy bráníme toku energie. A co s tím vším mají společného naše játra?

Játra jsou GENERÁLEM našeho organismu. A právě teď velí do útoku….

Řídí a udílí povely, starají se o to, aby vše plynule fungovalo, bylo prostupné a bylo v pohybu a pěkně na sebe navazovalo. Mají v sobě strategii a plánování, jsou nebojácná, nesnáší manipulaci a respektují hranice. Svoje i všech ostatních. Kouzelné slůvko jater je NE. Je totiž velmi osvobozující…zkuste si ho 🙂

Játra vykonávají v těle mnohé důležité funkce související s krví, vnitřní energií i tělesnými tekutinami; jsou tzv. biochemickou továrnou, podporují tvorbu a vylučování žluči a tolik “zatracovaného” cholesterolu. Jsou hlavním orgánem látkové výměny a metabolismu, a proto nejvíce ovlivňují všechny orgány v těle.

Podle celostní medicíny je pro játra maximální činnost v noci od 1.00 – 3.00 hod. Znamená to, že v těle touto dobou nastává největší detoxikační proces během celého dne. Pokud si jdeme v tuto hodinu lehnout – především ženy, mohou cítit velkou zimu téměř v kostech a je obtížné se zahřát. Naopak, budíme-li se v tuto dobu – budíme se horkem..(i emočním). Nejnižší aktivitu mají játra v době od 13.00 – 15.00hod. Tato doba je nejvhodnější pro jejich podporu či léčbu.(čaje, tinktury, lektvary, relax, procházka..nebo jen “lelkování“)

Jak se oslabení jater projevuje?

  • játra sama o sobě nebolí – jejich bolestí je ÚNAVA
  • zvýšená hladina cholesterolu
  • zhoršené vidění, pálení očí, suchost očí, zánět, citlivost na světlo
  • tlak v pravém podžebří, který stoupá vzhůru
  • pálení žáhy a problémy se zažíváním
  • slabé, třepivé, lámavé nehty
  • pulsující bolesti hlavy, ztuhlost, křeče
  • cysty nebo myomy v děloze, otoky prsou
  • bolestivá mentruace, PMS
  • endometrióza ( nezhoubné, ale bolestivé onemocnění sliznice pohlavních orgánů)
  • alergie všeho druhu
  • bolest svalů a šlach

Celostní medicína uvádí jako psychické projevy spojené s játry:

  • deprese
  • podrážděnost, žárlivost, výbušnost, náladovost, plačtivost, agrese, zlost, drzost
  • hyperaktivita (ADHD – porucha pozornosti spojená s hyperaktivitou)
  • spousta plánů avšak bez realizace (chybí vůle)
  • ztracená chuť k jídlu a do života
  • nedostatek inspirace, skleslost
  • ukřičenost, hysterie, vzdor
  • despotismus
  •  hněv (hněv posouvá svět kupředu, ale společensky je to nejvíce odsuzovaná emoce)

Jak se dostat do rovnováhy?

  • nepřetěžovat játra (jak stravou, tak i duševní nepohodou)
  • nenadužívání chemických léků
  • zařazovat do jídelníčku klíčené a kvašené potraviny
  • důležitá je pravidelnost a řád – v jídle i denní režimu
  • začleňovat pohybové aktivity, které nás nebudou vyčerpávat – nejlépe na čerstvém vzduchu
  • plánovat a najít životní smysl a cíl
  • v přírodě vnímat probouzení jara na všech úrovních a nepřestat se divit jako malé dítě
  • s úsměvem říci NE a nemít u toho pocit viny
  • při neúspěchu mít připravený alternativní plán
  • játra trpí pokaždé, když máme pocit, že nás někdo emočně nebo psychicky využívá
  • respektovat nejen svoje hranice, ale i těch ostatních (nebýt jako Kodet v Pelíškách:-)

Jaké potraviny a bylinky nám pomohou posílit játra?

  • játra nemají rády studené nápoje – sklenka velmi teplé vody ráno a večer udělá dobře
  • ostropestřec mariánský (1 lžičku několik minut povaříme, nebo žvýkáme zrníčka)
  • listy pampelišky nebo extrakt z kořene pampelišky.
  • k regeneraci jater jsou výborné tinktury z vlaštovičníku většího, (žlučník) ostropestřce mariánského    (játra) a čubetu benediktu (žaludek)
  • vaření v páře
  • zařazujeme vše, co právě roste a je zelené
  • z luštěnin:  naklíčené mungo, cizrna, fazole – čím větší, tím lepší, naklíčený hrách a výhonky z luštěnin
  • z obilovin: bulgur, kuskus, pšenice, špalda nebo rýže.
  • ze zeleniny: zelený hrášek, zelí kyselé, saláty, ředkvičky, kedlubna,čekanka, kopřiva, polníček…
  • z ovoce: stále naskladněné hrušky nebo jablka
  • maso: v tomto období příliš nekonzumujeme,pokud ano, tak z ekologického chovu
  • vhodné jsou zdravé tuky – jako olivový, bodlákový, lněný nebo kokosový, ghí
  • na regeneraci jaterních buněk působí dobře jeřabina či pupava bezlodyžná
  • a stále nezapomínáme na polévky – vždyť polévky jsou grunt bez ohledu na roční období. Na jaře bude výborná zelená polévka z mungo fazolí , řapíkatého celeru a bobkového listu na kterou pak přidáme orestovanou kořenovou zeleninu s kurkumou. Zkusme na jaře přidat na polévku ještě pár jedlých kytiček – fialku nebo kopretinu. Dobrou chuť 🙂

Jaro i a naše tělo na očistu po zimě čeká, zkusme připravit řepný kvas, který je levný, jednoduchý, protizánětlivý a zároveň podporuje střevní mikroflóru a především výborně chutná 🙂

3 ks červené řepy, 1 PL mořské soli, 5 stroužků česneku, 2,5 cm čerstvého zázvoru, 2 litry převařené vychladlé vody, 1 PL umeocta (nemusí být). Zavíčkujeme a necháme stát na lince cca 3 – 4 dny, poté si dáme nejméně 1 “panáčka” kvasu před jídlem (oběd, večeře). Kvas máme uložený v lednici. Po vypití  můžeme vytvořit druhý nálev ze zbylých surovin opakovaným přelitím převařenou vodou.

Játra představují orgán přeměny, pohybu a dynamiky ve smyslu těla i duše. Můžeme je nazvat tzv. EVOLUČNÍM orgánem…

Když jsou játra pěkně napěchovaná, stačí přebytek energie vypustit..:-)

Přeji krásné dynamické jaro

Dagmar

 

 

Komentáře